Lees hier onze antwoorden op veelgestelde vragen over de monoblock airco en verwarming. Mocht u uw vraag niet beantwoord zien, neem dan contact met ons op.
De meest gestelde vragen
Deze lijst van vragen is een selectie van wat wij iedere week ontvangen. Met deze lijst proberen wij voor u de meeste vragen te beantwoorden.
Welke ruimtes zijn geschikt voor een monoblock airco?
Voor bijna iedere ruimte hebben hebben we bij Aircounit.com een geschikte monoblock airco. Of het nu gaat over het koelen en (bij) verwarmen van slaapkamers, studeerkamers, zolder, garage of woonkamer: wij hebben een monoblock die geschikt is. Zelfs voor appartementen, monumentale panden of ruimtes met een volledig glazen pui, wij hebben er een geschikte airco voor.
Kan een airco van jullie de verwarming vervangen?
Dit is een van de meest gestelde vragen over de monoblock airco. Bijna alle airco’s die wij leveren kunnen ook verwarmen. Een moderne airco (oftewel lucht-lucht-warmtepomp) kan heel energie-efficiënt verwarmen. Voor de meeste modellen zit hier wel een maar aan. Diverse airco’s met verwarming functioneren goed bij een buitentemperatuur tussen de +35 en -10 graden Celsius. De beste monoblock airco’s blijven zelfs goed functioneren bij +52 en -30 graden Celsius. Hiervan is de Fintek Santiago een zeer goed voorbeeld.
Als men in Nederland kiest voor een airco om de woning te koelen, dan koelt deze meestal maar een deel van de woning en vaak zelfs maar één vertrek. Daarnaast is de periode van koelen in Nederland kort ook al lijkt deze steeds langer te worden.
Het stookseizoen daarentegen duurt in Nederland 7 maanden, van oktober tot begin mei. In die periode willen de meeste mensen niet slechts een deel van de woning warm hebben, maar de gehele woning. In de meeste Nederlandse woningen is dan ook elke ruimte verwarmd. Voor het verwarmen van de hele woning heb je dus meerdere monoblocks nodig.
We ontvangen ook veel vragen over de monoblock airco betreffende subsidie.
Helaas zijn er op dit moment geen subsidie mogelijkheden voor een monoblock. Een monoblock heeft alle eigenschappen en scoort zelfs op bepaalde onderdelen beter dan benodigd voor het verkrijgen van een subsidie in vergelijking met een warmtepomp. Alleen voldoet een monoblock niet aan de “harde” voorwaarde om te voorzien in het leveren van warm water om b.v. te douchen. Wij houden ontwikkelingen op dit gebied nauwgezet in de gaten.
Maakt een monoblock airco veel geluid tijdens gebruik?
Geluid wordt uitgedrukt in decibel dB. Let hier goed op als je een airco wil gaan aanschaffen. Een gemiddelde binnenunit van een traditionele airco met buitenunit produceert 22 t/m 46 dB terwijl een mobiele airco wel tot 70 dB kan produceren. Onze stilste monoblock airco’s zijn de Fintek Oslo 3.0 en 3.5 DC Inverter met slechts 26 tot 31 dB. Gemiddeld zit een monoblock airco tussen de 30 en 46 dB.
Enkele voorbeelden van dB:
10 dB | Net hoorbaar | Vallend blad |
20 dB | Geluid binnen, vergelijkbaar met een radio studio | |
25 dB | Stille slaapkamer | |
30 dB | Erg stil | Fluisteren. Ademgeluiden |
40 dB | Rustig straatverkeer achter een raam met dubbele beglazing. | |
50 dB | Rustig | Pratende mensen. Koelkast die aanslaat. |
60 dB | Indringend | Normaal gesprek. |
70 dB | Storend | geluid van hard staande TV. |
Kan een monoblock airco samenwerken met de cv-installatie?
Ja dit is op twee manieren mogelijk. De eerste manier is om je monoblock via de thermostaat te laten samenwerken. In de praktijk komt het er op neer dat je de thermostaat van je CV lager zet en de thermostaat van je monoblock op de gewenste temperatuur. Op deze manier gebruik je de cv-installatie als basis verwarming en het monoblock als bijverwarming.
De tweede manier is door de Fintek Panama te installeren. Dankzij de exclusieve three-in-one functie kan de Panama perfect samenwerken met de cv-installatie. Dit kan door de cv-radiatoren te laten helpen als bijverwarming zoals bij de eerste manier, maar ook door bepaalde cv-radiatoren te vervangen voor een Panama. Je koppelt dan de bestaande cv-installatie aan de Panama en je hebt dan een volledig hybride systeem. Met als resultaat warm in de winter en koel in de zomer! De Panama heeft een gegarandeerde werking van -20 tot +52 graden en is daarmee zeer geschikt om te gebruiken in ons Nederlandse klimaat. Dit model van Fintek, een Europese fabrikant, is een unieke monoblock. Een echte hybride monoblock die de brug kan slaan tussen verminderen van het gasverbruik maar is tegelijkertijd wel lekker warm in de winter en koel in de zomer.
Is het elektrisch verwarmen duur met een monoblock airco?
Hoe duur het verwarmen is met een airco, is één van de vragen over de monoblock airco die regelmatig en op verschillende manieren terugkomt. Het korte antwoord is; Nee, het verwarmen met een monoblock is juist heel effectief. De effectiviteit van een monoblock kan je terug vinden in het COP cijfer voor verwarmen en het EER cijfer voor koeling. 1 COP staat voor 1kWh geleverde energie/warmte is gelijk aan 1 kWh elektriciteitsverbruik. De COP is dus 1 en het rendement 100%. De input aan energie is gelijk aan de output. Maar belangrijker, een monoblock is veel zuiniger met elektriciteit dan een elektrische verwarming die een COP van 1 heeft. Zo heeft de Fintek Santigo een COP van 3,78 en is daarmee bijna 4 keer efficiënter dan een elektrische verwarming.
Het gemiddelde rendement van een Cv-ketel ligt rond de 90% en de COP is 0,9. Dat is dus veel minder zuinig dan een monoblock airco. Sommige ketelfabrikanten claimen een rendement tot wel 107%. Maar dan nog zijn deze ketels veel duurder in het gebruik.
Hoeveel vermogen moet een monoblock airco hebben om mijn kamer te koelen/verwarmen?
Deze vraag is niet eenduidig te beantwoorden. Dit komt omdat er best veel factoren zijn waar rekening mee gehouden moet worden. In het artikel “Wat is de geschikte airconditioning” gaan we er wat dieper op in. Dit artikel is terug te vinden op onze website. Om het toch iets gemakkelijker te maken kan je een vuistregel hanteren. Deze vuistregel is: 1 kWh vermogen heb je nodig voor 10M2. 2 kWh voor 20m2 en zo verder. Neem mee in het achterhoofd dat voor verwarmen wat meer vermogen nodig is dan bij koeling. Resultaat is een goed beeld van wat je nodig hebt. Deze vuistregel is niet bedoeld voor het precies berekenen van de vermogensvraag maar geeft wel een goede indicatie. Voorbeeld: Je hebt een kamer van 30 vierkante meter. Je hebt volgens de vuistregen ongeveer 3 kWh koelingsvermogen nodig en voor verwarmen ietsje meer.
Wat is het verschil tussen BTU en kWh?
De afkorting BTU staat voor British Thermal Units. Met BTU wordt de kracht van het koelvermogen uitgedrukt voor airco’s (en verwarmingssystemen). Een andere afkorting die je tegen komt bij airco’s is kWh. Watt is de aanduiding voor het elektrisch vermogen van een toestel. Dit is opgebouwd uit energie en tijd. In Nederland wordt dit aangegeven in kWh. Dit staat voor hoeveel vermogen er per uur wordt verbruikt.
Het koelvermogen van een airco wordt doorgaans uitgedrukt in BTU (BTU/u) of in Watt. De relatie tussen BTU/u en Watt is de volgende: 1 kW, oftewel 1.000 Watt = 3.410 BTU/u.
Nog meer vragen over de monoblock airco?
Vul het onderstaande formulier in en een specialist van Aircounit.com zal uw vraag zo goed als mogelijk beantwoorden.